PowerApps

PowerApps als digitale Obeya-ruimte
Beoordeling en aanbevelingen

Inleiding
In dit onderzoeksproject over projectmanagement hebben we de mogelijkheid van PowerApps als een digitale Obeya-ruimte onderzocht. Een Obey-ruimte is een ruimte waarin essentiële projectinformatie wordt verzameld en visueel wordt gepresenteerd. PowerApps, een krachtige app-ontwikkelingsplatform van Microsoft, biedt mogelijkheden om aangepaste apps te creëren en te gebruiken voor projectbeheer, datavisualisatie en samenwerking. Dit verslag beoordeelt de toepasbaarheid van PowerApps als een digitale Obeya-ruimte.

Microsoft PowerApps in te zetten als een digitale Obeya-ruimte
PowerApps is een veelzijdig low-code platform waarmee gebruikers aangepaste apps kunnen bouwen voor verschillende doeleinden, waaronder projectbeheer en datavisualisatie. De kracht van PowerApps ligt in de mogelijkheid om aangepaste apps te maken die aan de behoeften van een team kunnen voldoen.

– Visuele weergave
Met PowerApps kunnen gebruikers gegevens op een visueel aantrekkelijke manier presenteren door aangepaste apps te ontwikkelen met de mogelijkheid grafieken, dashboards en andere visuele elementen die de informatie effectief overbrengen. De combinatie met de inzet van Power Bi kan daarin een waardevolle rol spelen.

– Samenwerking
PowerApps kan worden geïntegreerd met Microsoft Teams en biedt mogelijkheden voor realtime samenwerking, waardoor teamleden gegevens kunnen delen, bewerken en bespreken in de context van de app.

– Integratie
PowerApps kan goed worden geïntegreerd met andere Microsoft 365-apps en services, zoals SharePoint, Excel en Power BI, om een volledig ecosysteem voor projectmanagement te creëren.

Bevindingen

– Functionaliteit
PowerApps biedt de mogelijkheid om aangepaste apps te bouwen met een breed scala aan functies, zoals datavisualisatie, taakbeheer en workflowautomatisering. Het kan een behoorlijke uitdaging zijn om de daadwerkelijk app effectief te ontwerpen en te configureren om aan specifieke projectbehoeften te voldoen. Gezien een digitale Obeya-ruimte veel flexibiliteit vereist en veel variabelen en onderdelen bevat is dit een complex proces, waar een serieus ontwikkelteam noodzakelijk is en aandachtige testing vereist is.

– Leercurve
Het effectief gebruik van PowerApps vereist de nodige training en bekendheid met het platform. Oftewel ontwikkel ervaring is hierin noodzakelijk. Microsoft biedt wel uitgebreide documentatie en trainingen om gebruikers te helpen bij het leren benutten van de mogelijkheden van PowerApps. Ook zijn er veel tutorials online beschikbaar die kunnen worden geraadpleegd tijdens de ontwikkeling voor de specifieke oplossingen en onderdelen.

– Systeem
PowerApps is beschikbaar als webtoepassing en heeft een mobiele app voor verschillende platforms, waaronder iOS en Android, waardoor teamleden gemakkelijk toegang hebben tot de apps vanaf elk apparaat.

Noodzakelijke scholing
Voor een diepgaande benutting van PowerApps is goede training nodig, vooral voor degenen die verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen en onderhouden van aangepaste apps. Het gebruik van de app kan eenvoudig zijn, afhankelijk van de user interface die ontwikkeld is.

Aanbevelingen
PowerApps is een geschikte keuze als digitale Obeya-ruimte, vooral voor teams die behoefte hebben aan aangepaste apps voor projectbeheer en datavisualisatie. De ontwikkeling is echter wel intensief. Microsoft biedt daarbij verschillende prijsopties voor PowerApps, afhankelijk van de benodigde functies en het aantal gebruikers, en er zijn mogelijkheden voor integratie met andere Microsoft 365-services. Voor een klein team (5 a 10), zijn hier geen kosten aan verbonden.

Kostenanalyse
PowerApps biedt verschillende licentieopties, waaronder gratis en betaalde abonnementen, afhankelijk van de behoeften van het team en de gewenste functionaliteit.

Conclusie
PowerApps biedt een krachtige en flexibele oplossing voor teams die een digitale Obeya-ruimte willen opzetten. Het stelt gebruikers in staat om aangepaste apps te bouwen die nauw aansluiten bij hun specifieke project- en samenwerkingsbehoeften en biedt integratiemogelijkheden met andere Microsoft 365-tools voor een naadloze workflow.

Uitgebreide kennis van PowerApps is noodzakelijk en ontwikkelervaring is vereist, bij voorkeur in een ontwikkelteam met kennis van PowerApps waar ook actief aan testing gedaan wordt. Binnen dit onderzoeksproject is er actieve training gevolgd en heeft de ontwikkeling van een PowerApps applicatie zich gefocust op 2 specifieke onderdelen: een CRM en voorraadbeheer app.