Mijlpalen & Deliverables

Mijlpalen & Deliverables

Waarom?

Maak het klein: hoe maak je het traject dat voor je ligt behapbaar en overzichtelijk? Hoe kan je op elk moment weten of je het einddoel gaat halen, of je op schema bent? Benoem tussentijdse mijlpalen, en deel het traject in kleinere overzichtelijke stukken. 

Wat & hoe?

Neem bijvoorbeeld de fase “Wedstrijdontwerp en –prijs”. Klassiek wordt in deze fase volgend traject doorlopen in een periode van ± 3 maanden. Om dit behapbaar te maken, kunnen we ongeveer elke maand een bepaalde mijlpaal benoemen.

De tussentijdse mijlpalen geven aan of je als team op koers bent. In principe ga je ervoor om een bepaalde mijlpaal te halen. Maar een mijlpaal niét halen hoeft niet het einde van de wereld te betekenen. Het geeft wel een belangrijk signaal: als je niet bijstuurt, zal je het traject niet binnen de termijn en/of niet binnen de scope kunnen afronden. De mijlpaal overschrijden betekent dus opnieuw aan de planningstafel: hoe moeten we het traject bijsturen om toch nog binnen de termijn het gewenste doel te bereiken?

Belangrijk om weten: een mijlpaal heeft pas waarde als er deliverables aan gekoppeld zijn. Wat betekent dit precies? Een mijlpaal moet inhoud hebben, het moet duidelijk zijn wat moet worden afgeleverd, en wat moet worden vastgelegd & beslist. Dit moet duidelijk zijn voor alle betrokken partijen.

terug naar Draaiboek Design & Build