Miro

Miro als digitale Obeya-Ruimte
Beoordeling en aanbevelingen

Visuele weergave
Miro is een Endless Canvas waarop je allerlei grafisch kan voorstellen. Visueel kan er heel wat, gebruikmakend van de werkbalk aan de linkerkant.
Handig ‘icons’ invoegen, sticky notes, vormen allerlei, tekst enz.
Visueel werkt Miro heel intiïtief.

Binnen Miro worden een hele reeks van ‘Templates’ allerlei aangeboden maar je kan er ook voor kiezen om van een blanke canvas te beginnen en zelf je eigen indeling op te starten.

De zoomfunctie van canvas is zeer goed. De leesbaarheid blijft goed behouden.

Wanneer je een foto, plan, afbeelding op de canvas plaatst kan deze sterk ingezoomd/uitgezoomd worden. De kwaliteit van de bron-afbeelding speelt wel een rol.

– Samenwerking

Je kan makkelijk een team samenstellen en teamleden (of andere) uitnodigen voor deelname aan het team. Binnen het team kunnen rechten toegekend worden aan ‘wie’ – ‘wat’ kan of mag doen. Vb. niet iedereen kan alles wijzigen, maar wel raadplegen enz.

Grafisch zie je meteen wie van de teamleden, zodra je het bord opent, op het bord aanwezig is.

Via functies als ‘chat’, ‘video meeting’ enz. kan je tijdens het werken makkelijk met elkaar communiceren binnen éénzelfde app. ‘Het scherm delen’ is op die manier niet meer nodig aangezien je in de app zelf operationeel bent.

Door de mogelijkheid van het maken van ‘linken’ (dropbox werkt heel goed, google drive werkt goed …) heb je steeds (zolang je de link niet verbreekt) de meest recente versie van het betreffende document bij de hand.

– Integratie

Binnen Miro zijn er heel wat integratiemogelijkheden en met externe programma’s kan je ook nog linken vanuit Miro realiseren.

O.a. Aigile Walls heeft een plug-in voor Miro waarmee je allerlei templates ter beschikking krijgt.

Check Miro.com/marketplace voor de mogelijkheden. (o.a. OneDrive, Notion, Dropbox, Microsoft Teams …)

Wie wat meer wil kan met Zapier (één van de plug-ins) aan de slag om eea te automatiseren of kan nog een stap verder met API.

– Bevindingen

Voldoende functies om informatie vlot en overzichtelijk visueel te maken, te openen/sluiten enz.

Zoom functies, linken …

Je ontdekt gaandeweg nog steeds meer mogelijkheden. Het installeren van de Miro App op smartphone, tablet enz. geeft je ruime mogelijkheden om ook ‘onderweg’ jouw info steeds bij de hand te hebben. De zoomfunctie werkt ook op die apparaten heel goed.

– Leercurve

Een start met een eenvoudige canvas in een team is kwestie van enkele uren werk. Miro werkt intuïtief en zit logisch in elkaar. Hoe je de dingen wil tentoon spreiden of hoe je de canvas opzet is een kwestie van trial and error. De leercurve ligt volgens mij meer in hoe je de canvas opzet dan hoe je het programma kan gebruiken.

Na de eerste eenvoudige canvas kan je dan op zoek naar meer mogelijkheden en koppelingen om het teamgebeuren nog beter te laten functioneren.

– Noodzakelijke scholing

Volgens mijn bevindingen géén ‘scholing’ nodig maar een vorm van ‘afspraken’ binnen een team hoe je de canvas opvat en hoe je zal samenwerken. Wie doet wat.

Afspraken voor het in stand houden van het hele proces zodat de canvas up-to-date blijft en dus een afspiegeling is van de As Is situatie.

– Aanbevelingen

Maak een eerste Miro. Test, probeer, verbeter.

– Kosten analyse

Miro Free biedt al heel wat mogelijkheden. Miro pricing werkt steeds met ‘teams’. Ieder teamlid dient dus te betalen. Bij sommige formules kan je ook een ‘bezoeker’ uitnodigen.

Op de pricing page van Miro vind je meer info.

– Conclusie

Miro heeft heel wat mogelijkheden en maakt visual management, visual collaboration en visual project management eenvoudig.

Met de gratis formule kan je al aan de slag, de betalende formules zijn niet echt goedkoop, maar je kan voldoende gratis oefenen om te weten of Miro voor jouw bedrijf een oplossing biedt en een betalend abonnement iets extra kan toevoegen. (o.a. video chat, voting …)

Mijn persoonlijke ondervinding is dat Miro positief bijdraagt tot meetings doordat je ‘alle info’ onderhanden hebt en op die manier sneller tot inzichten/beslissingen kan komen. Up-to-date info on hand is cruciaal om lean en agile te kunnen werken.

De mogelijkheid om Miro op meerdere apparaten te plaatsen via de app is een handig gegeven.