TEAMING
Werken aan een succesvol team, hoe doe je dat?
Als we kijken naar de ontwikkeling van teams sinds de vorige eeuw zien we interessante evoluties.
Aan het begin van de vorige eeuw, tijdens de nasleep van de Industriële Revolutie, was teamwerk van weinig tot geen belang. Arbeiders werden ingezet op een klein onderdeel van de productieketen, dat ze met beperkte scholing en inspraak moesten uitvoeren.
De Eerste en Tweede Wereldoorlog brachten kortstondige veranderingen met zich mee, waardoor teamwerk belangrijker werd. Deze trend zette zich door tot de jaren ‘60. In de jaren ‘70 en ‘80 bevonden we ons in een economische recessie, die helaas ook een negatieve invloed had op teamwerk.
Sinds de jaren ’90 zien we een explosieve groei van teamwerk en momenteel werkt in de meeste landen gemiddeld 85% van de werknemers in teams.
Het belang van teamwerk is toegenomen, en ook de manier van samenwerken is veranderd door onder meer de opkomst van nieuwe technologieën: e-mailverkeer, Microsoft Teams meetings, Sharepoint, Onenote , Whatsapp, enzovoort.
De bouwteams die deelnamen aan het TETRA-project VE 4.0 moeten zich flexibel kunnen opstellen en de samenstelling van de teams wisselt voortdurend, afhankelijk van het project waaraan ze werken. Vergelijk het met een pop-upwinkel: het team werkt samen voor een korte periode en gaat vervolgens uit elkaar nadat de taak is volbracht.
Als je als projectmanager bovendien denkt dat het allemaal wel zal loslopen, loop je een groot risico dat het vanaf het begin fout loopt en je niet tot de gewenste resultaten komt.
In recente vakliteratuur spreekt met niet meer van teamwerk als zelfstandig naamwoord, maar van “teaming”, als werkwoord. Dit proces krijgt aandacht in elk (tijdelijk) team en begint met persoonlijke kennismaking, het opbouwen van vertrouwen, het maken van teamafspraken en gezamenlijk werken aan een resultaat waarvoor iedereen verantwoordelijk is.
In het TETRA-project VE 4.0 ging de aandacht voor efficiënter werken hand in hand met teaming. We zijn vertrokken van de piramide van Lencioni, die krachtig en eenvoudig toe te passen is zonder aan effectiviteit in te boeten.
Hieronder vind je meer info over de piramide van Lencioni en de bijbehorende vragenlijst die gebruikt kan worden om snel inzicht te krijgen in de valkuilen en groeimogelijkheden van je team. Andere tools waarmee we graag werken zijn de 5-vingeroefening en het teamcanvas.
- VRAGENLIJST TEAMWERKDe onderstaande vragenlijst is een diagnostisch instrument. Het kan je helpen te onderzoeken of je team kwetsbaar is voor de vijf frustraties. Aan het eind van de vragenlijst wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe de resultaten moeten worden verwerkt en de conclusies geïnterpreteerd
- TEAMCANVASBij de start van een nieuw team(traject) is het interessant om met alle teamleden de teamcanvas vorm te geven. Een teamcanvas brengt letterlijk in kaart wie in het team zit, waarom de activiteiten die zij verrichten belangrijk zijn en hoe je als team met elkaar samenwerkt. Het teamcanvas is een overzichtelijk, inspirerend en levendig document, dat als basis voor huidige en toekomstig gewenste teamactiviteiten dient
- 5-vinger-oefeningMeer dan een hand en een interessante vraag per vinger heb je niet nodig om kort kennis te maken, te connecteren of zelfs even terug te blikken op de samenwerking
- HOE BOUW JE AAN EEN SUCCESVOL TEAM?Niemand komt er onderuit: bij de Design & Build-projecten (D&B) met tijdelijk samengestelde teams hoort teamwork er nu eenmaal bij. En dat dat niet altijd van een leien dakje loopt, is algemeen bekend.